Garencircus deel 1: Katoen

Bolletjes, bolletjes, bolletjes. Met de huidige weersomstandigheden denk ik bij bolletjes meteen aan bolletjes ijs. Gelukkig betekent mooi weer ook vaak dat we heerlijk buiten kunnen zitten haken. Elk project begin met het uitzoeken van garen. Toch wordt er vaak onzorgvuldig om gegaan met termen als wol, katoen en acryl. Hoog tijd om eens in sneltreinvaart langs de verschillende garen te lopen. Want hoe je iets maakt is net zo belangrijk als wat je maakt. Laten we bij het begin beginnen, katoen.

IMG_2434

Katoen, anders dan wol, wordt niet geproduceerd door dieren maar is een plantaardig product. Het zijn lange vezels met weinig volume. Dat komt omdat er weinig lucht tussen de vezels zit. Aan de ene kant zorgt dat ervoor dat wat je ervan maakt weinig warmte vasthoudt. Ideaal dus bijvoorbeeld voor zomerkleding. De vezel wordt gewonnen uit de kernen van de katoenplant en is eigenlijk voornamelijk cellulose. De stof die vooral bekend is omdat het de wanden van plantaardige cellen zo hard maakt. Als afgestudeerde in dierwetenschappen moet ik hier even aan toevoegen dat dit kenmerk van de cellen maakt dat planteneters (zoals de mens) vaak wel vlees kunnen eten maar andersom niet. Carnivoren (vleeseters) hebben namelijk niet de juiste ‘apparatuur’ om de celwanden van cellulose in planten te verteren. Sorry ik ben erg gepassioneerd over wat ik heb gestudeerd.

Aan de andere kant is het vaak zwaarder dan andere garen, immers is alle dikte die je hebt echt vezel en geen lucht zoals bijvoorbeeld bij wol. Het voordeel van katoen is dat er weinig beweging in zit. Zo is mijn (vooruit, bijzonder mislukte paard), gehaakt met katoen heel erg stug maar wel vormvast. Dat is dan weer een voordeel bij het maken van spullen zoals een boodschappentas, waar het niet heel handig is als je werk meegeeft. Vallen na drie weken je appels ineens wel door de gaatjes. Dus, katoen is wat zwaarder en steviger maar ook duurzamer in gebruik. De oma van mijn moeder haakte ooit met Durable katoen een grote twee-persoonssprei die ongelooflijk zwaar is maar heerlijk slaapt. Ik haak nu de Persian Tiles deken met acryl die groter is, maar nog niet eens de helft weegt. Het is allemaal wat je uiteindelijk wilt, want alles kan met katoen.

PCTO4790

Van nature is katoen eigenlijk altijd wit, de katoenplant zal je vast bekend zijn met de mooie witte bolletjes. Maar soms vind je ook groene en bruine katoenvezels die verwerkt worden tot het allegaartje aan kleuren dat we kennen in katoen. Vanzelfsprekend zit er altijd verschil in kwaliteit tussen verschillende garens. Bij katoen uit zich dat vooral in wanneer (en of) het gaat pluizen en of het makkelijk splijt tijdens het haken, waardoor je haaknaald altijd precies aan de verkeerde kant van het spectrum eindigt.

Ook is er speciaal, zogenaamd gemerceriseerd, katoen. Je herkent het aan de vaak fellere kleuren. Deze katoen is nadat het schoon is gemaakt opgerekt en behandeld met Natriumhydroxide. Resultaat is dat de vezels iets veranderen van vorm en ze korter worden met ongeveer 25%. In de werk merk je dat omdat het mooiere kleuren zijn met een mooie glans en ze verbleken minder snel. Ook krimpen ze bijna niet meer, wat zeker voor kleding handig is. Maar door de extra behandeling betaal je vaak voor extra voor deze garens.

IMG_1396.JPG

Katoenen tassen blijven mijn favoriet, vandaar dat ik een mooie tas ontwierp. Met gemerceriseerd katoen van Durable heb ik echter ook een supertoffe mooie sjaal gemaakt. Deze patronen komen volgende maand online! Wat zijn jouw favoriete katoenen projecten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *