Over Crocheticipation

Het is bijna een jaar geleden dat Crocheticipation officieel is opgericht. Een mijlpaal wellicht, maar tegelijk is er zoveel nog gaande, dat alle jaren die nog gaan komen vast veel mooier worden. Toch lijkt het me een mooi moment om even stil te staan bij wie we zijn en wat we doen.Eerst de feiten. Ik ben Lara: 26 vrolijke lentes jong. Debattrainer, (over)enthousiaste hobbykok, creatief met theezakjes, wol en stofjes, en, als ik nog tijd over heb, een goed boek. In de zomer van 2018 heb ik mijn baan opgezegd om mijn hart te volgen en leuke dingen te doen. Dat is naast debattrainer en sprekerscoach zijn, vooral haken en ontwerpen, het idee van Crocheticipation zat al lang in mijn hoofd en nu was er opeens tijd.

Een aantal jaren geleden liep ik stage in Bolivia op de rand van de Andes. Voordat ik bezig ging met mijn daadwerkelijke opdracht, heb ik een maand vrijwilligerswerk gedaan op een boerderij. Omdat het heerlijk was maar vooral om aan de hoogte (ik ben tot dik 4000 meter boven zeeniveau geweest) en aan de cultuur te wennen. Op de boerderij was ik voornamelijk bezig met paardentherapie voor gehandicapte kinderen. De familie gebruikte de inkomsten van de reguliere lessen om de therapie voor een groot deel te bekostigen. Door het gebrek aan opvang voor deze kinderen zijn veel ouders genoodzaakt om thuis te blijven, ook omdat de kinderen vaak niet of slechts beperkt naar school kunnen. Haken is daar (wist ik ook niet) zeer populair en bekend. Zo ontstond het idee om de vrouwen daar materiaal te geven die vervolgens producten zouden maken die dan weer verkocht zouden worden. Van de inkomsten konden de gezinnen net dat extra doen wat nodig was. Het idee is altijd in mijn hoofd blijven zwerven en zo kwam ik uiteindelijk op het idee om ‘Crocheticipation’ op te starten.

Ik weet het, de naam is een drama om uit te spreken. Maar het is volgens mij precies de essentie van wat we op termijn willen realiseren. Namelijk haken (crochet in het Engels) gebruiken voor een ‘participatiesamenleving’ (participation), of eigenlijk simpel gezegd om mensen te helpen. Als zij hun tijd en vaardigheden in kunnen zetten om zichzelf te helpen. Waarom zou ik dat dan niet ook kunnen?Inmiddels is de basis gelegd. De eerste patronen staan online en de missie en visie liggen op de plank voor de laatste aanpassingen. dus is het tijd om een boel moois te gaan doen. Weet jij kleinschalige, lokale organisaties die wel in zijn voor avontuurlijke manieren om publiciteit en wellicht wat geld op te halen? Dan kom ik graag met ze in contact! Laat ze zeker een berichtje sturen naar crocheticipation@gmail.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *