Op het scherpst van de naald: Macramé

Afgelopen zomer ben ik een hele week op pad geweest met de Scouting. Vroeger wilde ik altijd bij de Scouting. Leuk het bos in, spelletjes doen met elkaar. Maar op de een of andere manier is het nooit gelukt. Maar vorig jaar juni mocht ik dan toch eindelijk mijn sjaaltje aantrekken en met 50 internationale scouts het gebied net onder Assen onveilig maken. Een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd is dat het heel belangrijk is hoe je je sjaaltje knoopt. Ik kan me daarom geen beter aanknopingspunten bedenken om eens te kijken welke mogelijkheden Macramé daarvoor biedt.

Alle begin is moeilijk en het leek mij een goed idee om de KreaDoe als startpunt te gebruiken voor mijn Macramé avonturen en daar een workshop te gaan volgen. Tot grote afschuw van mijn moeder die in de jaren van haar schooltijd zo verschrikkelijk veel aan Macramé heeft gedaan dat ze alles liever doet dan dat. Macramé is een bijzonder oude vorm van handwerken. Al in de 13e eeuw gebruikte Arabische wevers de verschillende knopen als versierselen op bijvoorbeeld handdoeken en zakdoeken. Het woord zelf is mogelijk ook afgeleid van het woord migramah, het Arabische woord voor de versierselen bij kamelen en paarden om de vliegen weg te houden of later gebruikt voor algemene versierselen. 

Macramé is eigenlijk veel dichter verwant aan haken dan we in de eerste instantie zouden denken. De verbindende factor is kant. Eerder schreef ik al een stuk over Iers kant, het heel fijne haakwerk dat ook wel een oorsprong heeft in kantklossen. En deze vorm van handwerken is in zekere zin hetzelfde. Net als dat je bij kantklossen knopen maakt met de klosjes om naalden, maak je bij Macramé ook series van knopen om zo een patroon te creëren. 

Hoewel de plant- en wandhangers zeer bekend en populair zijn, is er veel meer leuks dat je met deze techniek kunt maken. Omdat het een grof werk is, moet je er wel van houden. En vaak wordt het ook wat stugger dus zorg ervoor dat je wel zeker weet dat dat past. Maar als je bijvoorbeeld denkt aan een boodschappentas, shirtjes maar ook een vloerkleed of een ceintuur kunnen prima gemaakt worden met deze techniek. Helaas zijn er op bijvoorbeeld Ravelry erg weinig echte patronen te vinden. Maar op Etsy kom je al een heel eind. En op internet staan er ook al een boel gewonnen steken uitgelegd waarmee je zelf dan weer iets leuks in elkaar kunt knutselen.

De link met de scouting is trouwens dichterbij dan menigeen zou verwachten. Veel zeelieden gebruikten vroeger ‘vrije’ tijd op de woeste baren om met oude touwen door middel van knopen creaties te maken. Zie je wel, zo ben ik toch een beetje bij de (water)scouting gegaan ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *