Pageturner: Durable yarn – Moderne klassiekers

Boekjes met patronen, dan denk je eigenlijk al heel snel aan Durable. Tenminste ik wel. Maar de boekjes zijn geen bruinige A5 format samengebonden boekjes met zwart-wit schema’s. Nee de boeken van Durable zijn inmiddels net zo kleurrijk als het assortiment. En het boek Durable Yarn – moderne klassiekers staart je al vanaf verre uitnodigend aan om erin te kijken. Kijk je mee?

‘Durable… Wie is er niet groot mee geworden?’ is de eerste zin van het boek. En het had niet meer de spijker op zijn kop kunnen zijn. Ik ken haken in de eerste instantie van de gehaakte sprei op het bed van mijn moeder. En eerlijkheid gebied te zeggen dat we nog niet zo heel lang gelden de gordijntjes in mijn ouderlijk huis voor het keukenraam hebben weggehaald. Ook gehaakt. Inmiddels hangen nieuwe filetgehaakte gordijntjes trouwens boven voor de ramen op de slaapkamers van mij en mijn zusje.

Maar ondanks dat haken weer hip is en Durable eigenlijk nooit echt uit de mode is geweest, ben je soms wel even op zoek naar een nieuwe variant. Dit boek biedt dat. Van rondgehaakte tafelkleden tot kussen en doileys. Met precies die dosis van kleur die past bij deze tijd. Al was mijn overgrootmoeder er vast ook blij mee geweest.

De patronen zijn wellicht geupdate, maar ze stralen nog steeds de tijd van weleer uit. Misschien dat ik dat niet per se mag zeggen, immers is het merk garen vele malen ouder dan ik ben. Het boek doet niets af aan de patronen die wel iets weg hebben van kant die we zo kennen van Durable. Opengewerkte patronen, met hier en daar een kleine uitzondering, en patronen die perfect zijn voor onderweg. Wat mij betreft. Simple but sophisticated, zou je in het Engels zeggen. In het Nederlands? Zoals het hoort.

Dit boek staat vol met patronen die aan alle kanten nostalgie uitstralen en doen denken aan de tijd van vroeger. Waar ik haken van heb geleerd en nog steeds afgeleid van het idee dat patronen worden doorgegeven van generatie op generatie. Niet opgeschreven, maar uitgetekend of gewoon uit het hoofd gedaan. Maar elk van de items uit het boekje valt niet uit de toon in elk huidig huishouden. Ik ben ervan overtuigd dat niemand zonder een goed set handgemaakte onderzetters kan. En dit boek is het perfecte startpunt voor inspiratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *