On tour: Atelier Jaffari in Arnemuiden

Soms ben ik heel bewust op zoek naar nieuwe adresjes en plekken om op bezoek te gaan. En soms ook niet, dan vinden de plekjes mij gewoon. Zoals Atelier Jaffari in Arnemuiden. Na een gezellig familiebezoek met strandwandeling en een goede dosis Indisch eten van vaders had ik besloten om zaterdags met mijn moeder nog even op pad te gaan. Precies op het moment dat ik me herinnerde dat er in Arnemuiden, een dorp praktisch om de hoek van Middelburg (waar ik ben opgegroeid) een garenwinkel is. Kortom, waar we heen gingen daar hoefden we het niet lang over te hebben. Jeanet had laten weten dat we van harte welkom waren en met de boodschappenlijstjes in de hand gingen we op weg.

Hoe ver de winkels ook in het land van elkaar liggen. In elke winkel die ik bezoek hoor je eigenlijk hetzelfde verhaal: ‘Ik wil graag dat mensen blij de winkel uit gaan’. Ook hier. Jeanet toont oprecht interesse in wat je wilt maken en denkt actief mee. Ze wil je graag verder helpen en heeft er geen bezwaar tegen als je alle bolletjes op tafel gooit om eens rustig uit te zoeken welke het beste past voor jouw project. De grote kasten met vakken met bolletjes, niet netjes opgestapeld maar functioneel neergelegd, nodigen uit tot rommelen en zoeken. Mijn moeder maakte meteen gebruik van de extra hulp aanwezig om ander garen uit te zoeken voor een omslagdoek die ze in de winkel had zien hangen. Zoals Jeanet zegt, is het niet alleen maar ja knikken, maar soms ook gewoon nee zeggen. Sommige patronen komen gewoon niet mooi uit met bijvoorbeeld verloopgaren met een kort verloop. En dan moet je het ook durven om iemand met lege handen de deur uit te laten gaan. 

Er zit een mooie historie achter de winkel, in verschillende opzichten. Zo’n 20 jaar geleden nam Jeanet de winkel over samen met haar man Ali. Hij heeft achterin een naaiatelier. Voorin is de kleine kast, aanvankelijk gevuld met katoen, sokkenwol en acryl, inmiddels verwisseld voor een serie kasten en tafels gevuld met allerlei bolletjes. De opkomst van blogs en daarmee de beschikbaarheid van patronen zo’n 7-8 jaar geleden heeft deze mogelijkheden gecreëerd. Na de vleermuismouwen en borsteltruien eind jaren ’80 eindigde in een dip voor haken en (met name) breien. Niet iedereen die twee naalden vast kon houden was meer aan het breien met als gevolg dat de verkoop ook terug liep. Inmiddels is dat anders en Jeanet is ook een blog begonnen: blij-dat-ik-brei.blogspot.com. Hier deelt ze allerlei ideeën die ze langs ziet komen, patronen en linkt ze naar andere mensen die mooie dingen maken. 

De echte passie begint toch bij die vleermuismouwen en borsteltruien. Of eigenlijk de Zeeuwse klederdracht en de visserstruien, onmisbaar in zo’n karakteristiek vissersdorp als Arnemuiden. Samen met Tante Zoet blies ze oude omslagdoekjes, breipatronen en visserstruien nieuw leven in. Want een klassiek wit omslagdoekje dat vroeger over de zwarte jurk onder de boezem werd vastgemaakt, is in een bonte Lang Yarns met grote haaknaald opeens een super comfortabele én hippe omslagdoek. En een serie oude breipatronen in blokken werd per ongeluk opeens een Zeeuwse deken. Vreemd eigenlijk om te denken dat er slechts 1 misschien 2 generaties zitten tussen mij en de mensen die de klederdracht droegen, maar ik er niet eens meer aan denk. Dit soort initiatieven zijn geweldig – vind ik – om erfgoed levende te houden. En als we gordijntjes zoals vroeger kunnen haken, waarom dan niet dit?

Een ding is zeker. Atelier Jaffari is op allerlei manier een geweldige bron van inspiratie. Dat straalt Jeanet sowieso uit als ze nog voordat we zitten begint te vertellen over het Brei- en Haakfestival elk jaar op de eerste zaterdag in juni – dit jaar ook daadwerkelijk 1 juni. Waar de auto’s voor de deur plaats maken voor witte tenten vol gebreide en gehaakte dekens, bloggers vanuit het hele land met workshops en een serie meegebrachte campingtafels en -stoelen. Een echt uitje, een soort van brei- en haakclub 2.0, met normaal een paar honderd mensen. Een snelle blik in het gastenboek op de balie laat zien hoeveel mensen een geweldige dag hebben gehad de afgelopen jaren. Kortom ik heb mijn kamer bij Hotel Mama al gereserveerd. En moeders? Die kijkt nu al uit naar het moment dat ze van de zomer op haar fietsje naar Arnemuiden kan om bolletjes te gaan shoppen voor een nieuw project. Heerlijk snuffelen en kletsen tussen de bolletjes. Ik kan me geen betere dagbesteding bedenken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *