Kunst en Kitsch: Royal Delft

Inspiratie vind je overal om je heen. En met technische snufjes als Pinterest, Ravelry en Facebook zou je tegenwoordig de deur niet meer uit hoeven om een nieuw project te vinden. Maar het kán wel! In de serie blogs ‘Kunst en Kitsch’ laat ik je zien welke musea mij inspireren voor nieuwe projecten. Soms heel simpel, soms iets minder – soms zelf ontworpen, en andere keren heel makkelijk te vinden en af en toe wat variaties op bestaande ontwerpen. Deze keer de Koninklijke Porceleyne Fles.

Delfts Blauw is bekend, beroemd zelfs. Maar wist je ook dat het nog steeds met de hand wordt gemaakt in diezelfde stad? Al sinds de 17e eeuw wordt hier volgens een door Joost Thooft verbeterd productieproces een hoogstaande kwaliteit aan Delfts Blauw geproduceerd. Zoals in veel gevallen is het Delfts Blauw ontstaan uit noodzaak en oorlog. Het Chinese porselein van blauw op wit gedecoreerde stukken servies werd al vanaf begin 1600 door de V.O.C. geïmporteerd naar Nederland. Door een burgeroorlog werd de toevoer van dit inmiddels zeer populaire product opeens beperkt en moest er een alternatief worden gezocht. Nederlandse pottenbakkerijen sprongen in het gat en zo is Delfts Blauw geboren.

Het meest unieke aan het gehele proces blijft het feit dat de decoratie in het zwart wordt aangebracht op het product en pas na het bakken zijn mooie blauwe kleur krijgt. Tenminste, de originele handgeschilderde stukken. Door de kobaltoxide (een samenstelling van de elementen Kobalt en Zuurstof) in de verf worden er chemische reacties veroorzaakt tijdens het bakproces die ervoor zorgen dat de verf blauw kleurt. Omdat je bij deze techniek de verf in 1 keer goed aan moet brengen op het object dat geschilderd wordt, is het een echte kunst. Het duurt dan ook wel even voor je tot meesterschilder aan de slag mag aan de ontwerpen. En zelfs dan wordt het patroon vaak eerst nog met potlood aangebracht op de vaas of het bord voor er daadwerkelijk op wordt geschilderd.

Door naar de minder breekbare toepassing van deze techniek, de gehaakte versie. Natuurlijk kun je elk patroon dat in blauw en wit is uitgevoerd met leuke patroontjes wel ergens binnen Delfts Blauw scharen – met een beetje fantasie. Maar het is natuurlijk nog leuker om de echte sfeer van Delft terug te zien in je werk. Zo maak je deze mooie Mandela deken van Lilla Bjorn heel makkelijk mooi Delfts Blauw door hem met blauw en wit te haken. Ook kun je natuurlijk de tulpentas in Delfts Blauwe kleuren haken. Neem daarvoor bijvoorbeeld een witte hoofdkleur, een donkerblauwe kleur voor de stengels en de blaadjes en een lichter blauw voor de tulp zelf. En als je Delfts Blauw net als ik wel wat ruimer neemt, dan haak je gewoon fijn de Holland’s Glorie tas

En als je mijn pagina in de gaten houdt, beloof ik je dat je binnenkort verrast wordt met een bijzonder en mooi project in Delfts Blauwe kleuren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *