On tour: Het Wolhuis – Rijssen

Rijssen ligt niet naast de deur, tenminste niet naast de mijne. Maar dat mocht de pret niet drukken. Het was immers alweer een tijdje geleden dat ik richting de Achterhoek ben geweest. Maar het is het wachten tot dat ene koude weekend in september waard. Dat zijn de momenten dat je spijt hebt dat je met de trein gaat en koukleumend op stations staat te wachten, maar het ontvangst des te warmer is.

Een warme ontvangst wil trouwens niet zeggen dat ik de volledige aandacht hebt. Want, zoals ik inmiddels bijna gewoon begin te worden, worden we regelmatig onderbroken door klanten. het pand is klein, maar dat voelt in dit geval vooral knus aan. Je dwaalt bijna door een doolhof van hoge kasten gevuld met allerlei soorten, kwaliteiten en kleuren aan garens. Je moet hier zeker niet met al te veel ideeën binnen lopen, want voor je het weet loop je met een tas vol garens en een to-do lijst voor de komende jaren de winkel weer uit.

Over to-do lijsten gesproken, de eigenaresse van de winkel Ria had precies dat op haar lijstje staan. Al heel lang had ze het verlangen om een winkel in garens te beginnen. Eerst begon dat thuis, online. Maar al snel miste ze het contact met de klanten. Je pakt de garens in en vervolgens weet je niet wat ermee gemaakt wordt en dat is jammer. Zo begon het idee klein, maar zoals alles wat klein begint werd het al snel groter wanneer er van alles bij komt. En nu ligt er eigenlijk teveel in de winkel.

De winkel hangt vol met voorbeelden en ideeën voor praktisch alle garens die te vinden zijn. Waaronder het merk Rowan, eentje waar ik nog niet eerder van gehoord had. Toch is het met een fabriek sinds 1978 een van de oudste merken garens die we kennen. Ze waren de eerste die aan de slag ging met wat creatievere garens. De luxe mixen van onder andere merino- en alpaca wol en viscose in de Rowan Felted zijn vind je bijna nergens anders. Maar wat ik het allerleukste eraan vind, en waarom ik best snap dat het Ria’s favoriete garen is, is dat het voelt als vroeger. De Rowan Felted Tweed is een echt kriebelig garen zoals ik me de truien en sjaals van vroeger voor kon stellen. En ik kan niet wachten om ermee aan de slag te gaan en een mooi paar wanten of een muts van te maken.

Ik moet helaas de kou weer in met mijn ‘gewone’ muts, door naar de volgende bestemming van vandaag. Maar ik weet wel dat als het straks warmer wordt, ik snel weer de trein naar dit uithoekje van Nederland pak. Want het is de drie uur reizen meer dan waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *