Lief viooltje, dank voor je kleur

“Rozen zijn rood, viooltjes zijn blauw. Ik houd van jou.” dit is waarschijnlijk en van de meest gebruikte rijmende zinnen ooit. Daar durf ik aardig wat geld op in te zetten. Toch zijn het op de Valentijnsdag de rozen die vijfmaal zo duur zijn en loop je al snel een blauwtje als je met een schaal viooltjes aan komt. Tenminste normaal gesproken. Mijn vader zou je juist bijzonder blij maken met zo’n schaal. En mij misschien ook wel meer dan met een bos rozen. Aangezien ik niet de meest groene vingers heb, overleven ze waarschijnlijk langer dan die rozen – die ik trouwens ook niet krijg. En daar komt nog bij dat viooltjes in veel meer en mooiere kleurencombinaties te vinden zijn. Reden temeer om er eens een blog over te schrijven.

Om eerste even terug te komen op het begin, viooltjes zijn trouwens helemaal niet voor iedereen het symbool van liefde. Sterker nog Shakespeare, die ik bijna de koning van de liefde zou durven te noemen, zag ze eerder als een symbool voor de dood. Dat wil zeggen, als ze werden genoemd in de toneelstukken dan was het meestal vlak voor of nadag er een karakter een tragische dood had gevonden. Al is dat laatste misschien niet heel erg lastig als je een beetje bekend bent met Shakespeare’s stukken. 

Het potje dat ik haakte

Maar hoewel we het altijd hebben over ‘viooltjes’ in algemene zin, is er een grote variëteit. Natuurlijk kennen we de lange rijen plantenbakken bij het tuincentrum gevuld met praktisch elke te bedenken kleurencombinatie. Maar wist je dat deze eigenlijk in veel gevallen slechts een paar van de vele (lees, 400+!) soorten viooltjes zijn die er bestaan? De veelheid van kleuren komt omdat er binnen de soort veel is gekruist met als gevolg natuurlijke en spontane verkleuringen. De kwekers maken hier dankbaar gebruik van met als gevolg een verbazingwekkende combinatie aan kleuren in onze tuin. Of ze nu groot zijn of je juist een plekje hebt gevonden voor de kleinere bosviooltjes, de kleuren trekken sowieso de aandacht.

En dat is vooral het leuke aan viooltjes, ze zijn kleurrijk bijna het hele jaar door. Dat wil zeggen, zo lang als het niet vriest blijft de bloem bloeien. Dus ondanks dat het plantje slechts 1 seizoen je tuin op kan vrolijken, dan is het wel een lang seizoen. En wat mij betreft is er niets leukers en vrolijkers dan een verzameling viooltjes in elke mogelijke kleurencombinatie te aanschouwen. Een kopje thee en een zonnetje erbij en voorlopig ben ik wel zoet.


Met alleen een klein balkon tot mijn beschikking – waar ik vanaf de bank ook nog eens geen zicht op heb – zijn de kleurige velden voor mij geen optie. en omdat zelfs mijn borduurwerk van viooltjes op de vensterbank niet volledig het verlangen dekt, ontwerp ik maar een plantenpotje met viooltjes. Zo heb ik niet alleen een leuk haakproject maar heb ik vanaf nu ook een beetje extra kleur in huis.

Wil je er ook mee aan de slag? Het patroon is te vinden via de link onder en om de lente te vieren nog tot eind mei in de aanbieding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *