Geluk is te koop: Katia Merino Aran

Kleren maken de man, maar garen maken net zo goed het project. Het kiezen van een garen is net zo belangrijk als het kiezen van een patroon. Garens voegen altijd iets toe aan een patroon. Een ander garen heeft een andere uitstraling en daarmee ok een ander resultaat. Maar hoe kies je nu het juiste garens? En met alle keuze tegenwoordig, hoe zie je door de bomen het bos? Ik help je in deze serie blogs een beetje op gang door verschillende garens te bespreken. Vandaag: Katia Merino Aran.

Praktische zaken eerst. Merino Aran is een mix van (iets meer) scheerwol en acryl. Verkrijgbaar in zo ongeveer alle kleuren van de regenboog. Bollen van 100 gram en 155 meter om en nabij, dus dat haakt lekker door. En laten we het belangrijkste niet vergeten. Het garen kan prima in de wasmachine en in de droger. Kortom alle excuses om heerlijk aan de haak te gaan met leuke vesten en shirts die vanuit de wasmand zo weer aan kunnen. 

En dit garen is heerlijk om grotere projecten zoals vesten en truien te maken. Het is dik garen dat je makkelijk op een naald 5 of 6 kunt haken. Normaal gesproken niet helemaal mijn ding. Tegen een naald 4,5 wordt het voor mij al wat te grof. Dat heeft iets te maken met mijn perfectionisme vrees ik. Hoe kleiner de naald hoe preciezer je kunt haken en hoe mooier het patroon uit komt. En eerlijk is eerlijk, ik heb er bijna een hele avond over gedaan om een patroon te vinden dat ik mooi vond. Maar toen ik dat eenmaal had gevonden, kon ik niet meer stoppen. Het voordeel van een grote naald is wel dat het project een stuk sneller vordert dan met eennaald nummer 3. Kortom dankbaar garen en zo is zelfs het grootste vest zo klaar. 

Een patroon met dik garen komt anders uit dan een patroon met dunner garen. Er zit minder nuance in dus kies geen patroon met kleine details. Maar bijvoorbeeld met clusters of zoals ik het deed met waaiers. Het patroon voor de sjaal die ik ervan heb gehaakt, kun je hier vinden. Ik ben verbaasd eigenlijk hoe leuk het patroon eruit ziet nu het eenmaal klaar is. Misschien ben ik inderdaad te kieskeurig en te perfectionistisch voor dikke garen.

Dat neemt niet weg dat mijn sjaal van het kaliber is dat hij niet meer af gaat. Het garen voelt ondanks de wol helemaal niet kriebelig aan en het valt geweldig. Volgens mij geldt voor Katia Merino Aran, wat je er ook van maakt – het haakt heerlijk weg en je draagt het resultaat tot in de oneindigheid. Kortom een miskoop met dit garen is onmogelijk – een onmisbare toevoeging op de collectie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *